Byliny v kuchyni a v domácí lékarničce
Příspěvky
Jitrocel
6. 10. 2022
Baktericidní účinky jitrocele se uplatňují při zánětech střev a trávících problémech, vaginitidách, očních zánětech atd. Lidové léčitelství využívalo jitrocel při léčbě počátečního stadia TBC, na vnitřní krvácení u žen, jitrocelový sirup na kašel. Semena namočená ve vodě je možné podávat při sklonech k zácpě. Čerstvě rozdrcené listy hojí rány, přikládají se na bodnutí od včely nebo vosy a hojí vřídky.
Při krvácení z nosu se do něj mohou vkládat podrcené lístky.
Jetel
6. 10. 2022
Jetel snižuje hladinu cholesterolu LDL a zvyšuje hladinu HDL. Kumariny z jetele příznivě ovlivňují hustotu krve a mají protisrážlivé účinky.
Jetel se proto doporučuje i proti ucpávání cév a k prevenci srdečních chorob. Tato bylina se může uplatnit jako doplňková léčba u lymské boreliozy.
Silice má dezinfekční účinky. Spolu s tříslovinami se uplatňuje při trávicích obtížích a. přemnožení nežádoucí střevní flory. Z tohoto důvodu bývá jetel součástí čajů na léčbu alergií. Přitom se využívá jak jeho léčebných, tak tonizačních vlastností.
Jetel se dále doporučuje na mokvající kožní infekce a záněty ústní dutiny a hrtanu. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje vylučování trávicích šťáv, zvyšuje vylučování hlenů a působí dezinfekčně.
Chmel
6. 10. 2022
Chmel se kromě pivovarnictví používá také v potravinářství, farmacii a kosmetice. Mladé výhonky chmele se konzumují jako zelenina.
Byliny v kuchyni a v domácí lékarničce
6. 10. 2022
herbs, byliny, lidové léčitelství, kuchyň, kitchen