Kozlíček polníček
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) se řadí mezi plevele, ale jedná se také o velmi chutnou listovou zeleninu. Pochází ze Středomoří.
Je to jednoletá bylina, která na podzim vytváří listovou růžici s podlouhlými listy a která bez problémů přezimuje i pod sněhem. Na jaře z růžice vyrůstá 10-30 cm dlouhá lodyha s nenápadnými namodralými květy a vstřícnými listy.
Listy této rostliny se využívají jen do té doby, než rostlina rozkvete, což bývá obvykle v dubnu. Listy pak začnou žloutnout a jakmile dozrají semena, polníček uhyne.
Tato bylinka roste kolem cest na železničních náspech, na loukách a jako plevel na polích.
Kozlíček polníček je významný svým obsahem vitaminu C, dále v něm byl zjištěn beta karoten, vitaminy skupiny B, chlorofyl, draslík, fosfor, železo, hořčík, sodík, mangan, aminokyseliny, bílkoviny a vláknina. Je to skvělý zdroj vitaminu v zimním období, který je, pokud jej někdo pěstuje na zahrádce, kdykoliv dostupný. V kozlíčku polníčku je mnohem více železa než ve špenátu. Spolu se smetankou lékařskou (listy) a třapatkou nachovou (kořen) patří k jeho nejbohatším zdrojům. Vzhledem k nízké energetické hodnotě je výtečným prostředkem k redukční dietě.
Kozlíček polníček posiluje imunitu, a tak chrání před nachlazením či chřipkovým onemocněním, právě v kritickém zimním a předjarním období.
Je ale třeba konzumovat ho denně nebo ho zařazovat do jídelníčku střídavě s rychlenou řeřichou či cibulkou. Působí proti únavě.
Polníček má uklidňující účinky na nervovou soustavu obdobně jako rostlina ze stejné čeledi s podobným názvem kozlík lékařský (Valeriana officinalis). Je proto vhodné podávat jej při stresu, depresích a mentálních poruchách. Listy kozlíčku polníčku prospívají nemocným s cukrovkou, rakovinou či Parkinsonovou chorobou. V lidovém léčitelství se doporučuje jako lék na pročistění, na snižování horečky, na kurděje a jako sedativum.
* * * * * * *
Salát z kozlíčku polníčku s mandarinkou
10 listových růžic kozlíčku polníčku, 2 mandarinky, 1 lžíce olivového oleje, sůl, popřípadě 200ml bílého jogurtu
Kozlíček polníček omyjeme a rozdělíme na lístky. Mandarinky oloupeme a jednotlivé dílky přepůlíme. Přidáme kozlíček polníček, olivový olej a sůl. Promícháme. Salát necháme asi 30 minut odležet. Před podáváním jej můžeme zalít bílým jogurtem.