Popenec
Výrazná kořenitá chuť čerstvých listů popence dokáže doladit chuťovou kompozici jarních pokrmů.
Popenec obecný (Glechoma hederacea) roste na vlhčích loukách, na okrajích cest, v křovinách, na vlhkých polích a zahradách, kde je někdy obtížné se ho zbavit. Je to vytrvalá bylina s dlouhými kořenujícími poléhavými lodyhami, které nekvetou, a kvetoucími, krátce vystoupavými lodyhami. Řapíkaté vstřícné listy popence mají srdčitý tvar a fialové až modrofialové květy tvořící lichopřesleny.
Popenec obsahuje saponiny, organické kyseliny, flavony (apigenin, luteolin), steroly (beta sitosterol), třísloviny, hořčinu glechonin, silici, kyselinu rozmarýnovou s antioxidačními vlastnostmi, z minerálů vápník, draslík, fosfor, ze stopových prvků železo, měď, mangan, zinek.
Byl v něm zjištěn terpen beta elemen, který vykazuje protinádorové vlastnosti a kyselina asiatová, jenž podporuje tvorbu kolagenu. Další rostliny, u kterých byla tato kyselina zjištěna jsou gotukola (Centella asiatova) a květy granátového jablka.
Popenec povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, podporuje metabolismus, tonizuje organismus a zvyšuje chuť k jídlu. Vzhledem k adstringentnímu působení je vhodný proti průjmu. Předepisuje se při plicních chorobách. Rovněž zlepšuje činnost jater. Využívá se při zánětlivých onemocněních kůže.
Mladé listy se používají do salátů, do polévek, k masu, do bramboráku místo majoránky atd.
* * * * * * *
Obvykle se 2x denně podává nálev z ½ lžičky sušené natě popence, kterou zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.
* * * * * * *
Popenec s rýží a brokolicí
Hrst mladých lístků popence, 100g rýže, brokolici, sůl, sezamový olej lisovaný za studena, sójová omáčka (nejlépe shoyu nebo tamari), hřebíček, cibule
Zvlášť uvaříme brokolici a rýži s hřebíčkem, nasekaným popencem a cibulí. Nakrájíme brokolici a promícháme s rýží. Přidáme trochu sezamového oleje a ochutíme sójovou omáčkou. Můžeme osolit, ale sójová omáčka bývá obvykle dostatečně slaná.
* * *
Zapečené brambory s popencem
1kg brambor, 250g těstovin, 5 vajec, olej, bazalka, hrst mladých lístků popence, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, pak je oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymažeme olejem a přidáme brambory smíchané s uvařenými těstovinami. Zalijeme je vejci rozšlehanými se solí, nasekanými listy popence a bazalkou. V troubě zapečeme. Před podáváním doplníme zeleninou.