Fazol
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)
Pochází z tropické Afriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.
Sbírá se oplodí ( lusky bez semen) zralých plodů od července do poloviny září. Suší se přirozeným teplem ve stínu a dosušuje se umělým teplem do 40°C. Droga je bez pachu a má slabě slizovitou mdlou chuť.
,,Zelené" fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárenském průmyslu říká ,,fazolový svrab". U někoho se objeví i dávení, průjmy, záněty střev apod. Fasin se rozkládá varem.
Droga působí diureticky a snižuje hladinu krevního cukru. Využívá se i při zánětech močového měchýře a ledvin.
Samostatně se užívá málo, většinou se užívá ve směsi a formou odvaru.
Droga je obsažena v čajovém přípravku Diabetan.
♦Odvar zahuštěný. 4 hrsti drobně řezaných lusků se dají do 2 l vody, nechají se několik hodin bobtnat a pak se vaří tak dlouho, dokud se tekutina nevyvaří na 500 ml. Poté se scedí a pije se před jídlem.