Jeřáb
Jeřáb (Sorbus)
Jeřáb byl významnou léčivou a magickou rostlinou Keltů a dodnes je ve Skotsku používán jako ochranný strom na samotách a v podobě amuletů přinášejících zdraví, sílu, úspěch a štěstí. Vycházková hůl z jeřábu poslouží tomu, kdo chodí na dlouhé cesty. Dřevo na palubě chrání loď před bouří a dům před bleskem. Jeřabinová větev zavěšená nad ložem panny nebo mládence usmiřovala chutě neskromné. Plody a květy byly považovány za anafrodisiakum, čili prostředek ku snižování pohlavní aktivity.
Pro nás je ovšem nejzajímavější sladká forma jeřábu ptačího. Sbírají se především plody, někdy květy, zřídka list. Plody obsahují hořčiny, třísloviny, pektiny, důležité organické kyseliny (sorbovou, parasorbovou, citronovou, jablečnou, jantarovou a jiné), karoteny, vitaminy B. Vitaminu C obsahuje až 500 mg na 100 g. Dále obsahuje vitaminy E, K, P, PP. Byly rovněž zjištěny stopové prvky - železo, měď, hořčík. V plodech se vyskytuje látka fytoncidního charakteru, která již v nízkých koncentracích působí výrazně protibakteriálně a protiplísňově. Dále jsou v plodech silice, cukry (sorbit, dulcit), barvivo sorbuzin, které aktivuje karoteny. V semenech jsou tuky, glykosid amygdalin. Ve květech silice, hořčiny, třísloviny, estrogeny.
Doba sběru květu je květen až červen, plodu koncem srpna až říjen, podle polohy. Sladkou odrůdu sbíráme před příchodem silnějších mrazů. Sbírají se celé střapce. Po usušení, případně před kuchyňským zpracováním se čistě odrhnou. Plod i květ mají v podstatě stejné působení: mírní záněty, mírně žene moč, lehce projímají, mají protirevmatické působení. Největší význam jev obsahu vitaminů, minerálních látek a fytoncidů.
Plody mají široké využití v oficiální i lidové medicíně, ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu, v lihovarnictví, likérnictví, kosmetice a v domácnostech ke kuchyňské úpravě.
Podle různých pramenů je působení plodů uváděno jako mírně projímavé, na druhé straně se uvádí působení proti průjmům. Závisí to na tepelné úpravě. Nálev z plodů nebo listů působí lehce projímavě pro obsah kyseliny parasorbové, kdežto odvar staví, protože kyselina parasorbová se ve vyšších teplotách rozkládá a uplatňují se pak třísloviny.
Je nutno mít na zřeteli, že větší množství bobulí požitých za syrova může vyvolat zvracení a průjmy, zvláště u přecitlivělých dětí.