Jetel
Jetel luční (Trifolium pratense)
Je rozšířen po celém světě, hlavně v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule.
U nás se vyskytuje na lukách a u cest, ale také se pěstuje jako pícnina.
Staří Médové jej pěstovali na Íránské plošině. Do Evropy se dostal asi v 10. století.
Od května o září se sbírají celé květní hlávky, ihned po rozkvětu. Plně rozkvetlé se při sušení rozpadávají a hnědnou. U květních hlávek se odstraňují podpůrné listeny a potom se suší v tenké vrstvě ve stínu za dobrého přístupu vzduchu. První den je možno je sušit na slunci. Při sušení umělým teplem max. 35°C. Správně usušená droga si uchová svou barvu, zhnědlé hlávky se musí odstranit. Drogu je nutno chránit před světlem a vlhkem.
Zevně se droga používá k dezinfikování hnisavých ran a ekzémů. Vnitřně působí příznivě na játra, proti průjmu, revmatismu, bronchitidě, při cukrovce a při oteklých lymfatických žlázách, chudokrevnosti, nemocech ledvin a plic, při bolestivých menstruacích a zánětu močového měchýře. Ve všech případech se aplikuje formou nálevu.
♦Nálev: 2 čajové lžičky drogy přelijeme šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3 x denně šálek.
♦Nápoj: jetel je součástí velmi zdravého a výživného zeleného nápoje, který připravíme : 3 hrsti listů kopřivy, 1 hrst listů pampelišky, 1 hrst listů řebříčku a 3 hrsti listů jetele lučního opereme tekoucí vodou a drobně rozkrájíme. Do mixéru nalijeme 500 ml vlažné vody, za chodu přidáváme po troškách byliny a mixujeme 5 minut. Lépe je celou dávku bylin mixovat na několik etap v porcelánové nebo skleněné nádobě. Necháme nejméně 2 hodiny vyluhovat, pak scedíme přes plátno a vlažné pijeme. Pokud nám zelený nápoj zbude, lze jej uchovat v chladničce max. do druhého dne. Pak již není vhodný pro vnitřní užívání. Nelze jej sladit cukrem, medem ani přidávat citron či jiné přísady.
♦Špenát: na pánev dáme olej a nadrobno nakrájíme cibuli. Na mírném ohni necháme zesklovatět. Potom přidáme listy jetele, které předem spaříme tak, že je přelijeme vařící vodou a tuto vodu hned vylijeme. Zakapeme trochou sójové omáčky, chvíli dusíme bez pokličky, pak s pokličkou. Poměr jetelových listů a cibule 1:2.
♦Kořen jetele lze použít při zánětu vaječníků , ale i jako proti rakovinný prostředek. Užívá se 4-5 x denně 1 lžíci před jídlem. Příprava: cca 20 g drceného kořene, zalijte 1 sklenicí vařící vody, potom vařte v zakryté smaltované nádobě asi 30 minut. Po 30 minutách dobře přeceďte, nejlépe přes plátno, a dolijte vodou do původního objemu.
♦Při chudokrevnosti, bolesti hlavy, nedostatku vitaminu C a ateroskleróze pomohou lístky jetele. ►Příprava: 2 lžíce rozmělněných lístků přelijte 1 sklenicí vařící vody a nechte zhruba 40 minut odstát. Pije se 3 x denně 2 lžíce výluhu, a to před jídlem.