Čirůvka májovka
Čirůvka májovka (Calocybe cambosa)
Čirůvka májovka, jedna z našich chuťově nejlepších hub, roste od dubna do června nejčastěji na travnatých plochách-loukách, okrajích lesů, v zahradách. V lese se s ní prakticky nesetkáme. Má až 15 cm široký klobouk bílé krémové barvy. Starší houby jsou zbarvené do okrova. Klobouk má mírně podtočený okraj a zvláště u starších exemplářů může mít i velmi nepravidelný tvar. Noha je krátká a hladká. Houba má výrazné moučné aroma.
Májovka roste ve velkých, obvykle kruhových formacích, tzv. čarodějných kruzích, často velmi rozlehlých.
Pěstování
Májovku si můžeme sami vypěstovat na zahradě. Poté co najdeme v přírodě májovkový kruh, porozhlédneme se v něm po místě, kde je tráva hodně zelená. Zde vyryjeme drn široký alespoň 20 cm a stejně tak hluboký a přesadíme ho do zahrady na místo, kde bude mít obdobné podmínky a které nebudeme sekat sekačkou. Dobrou alternativou může být zasazení do kompostu.
Použití v alternativní medicíně
Na léčebné využití čirůvky májovky přišel v polovině minulého století náhodou francouzský lékař Porton, silný diabetik. Poté, co si dal k obědu větší množství čirůvek, dostavila se úleva jako po dávce inzulinu. Čirůvka májovka se pak opravdu prokázala jako výborný prostředek proti vysoké hladině cukru v krvi, ale i pro potlačení průvodních projevů cukrovky (pocit sucha v ústech, bolesti hlavy a končetin, nespavost).
Májovková tinktura
500 g čerstvých čirůvek májovek rozmixujeme s 200 ml 40% alkoholu na kaši. Směs vlijeme do zavařovací sklenice, kterou dobře uzavřeme a postavíme na 2 týdny na teplé stinné místo. Poté houbovou hmotu dobře vymačkáme a tekutinu přefiltrujeme. Tinkturu skladujeme v tmavé uzavíratelné sklenici. Bereme 1 čajovou lžičku tinktury, ráno a večer.
Májovky je možné samozřejmě používat čerstvé nebo sušené ve formě prášku.
-------------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.