Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Tato dřevokazná houba roste nejčastěji na podzim v listnatých a smíšených lesích na živých i odumřelých kmenech stromů či na pařezech. Hlíva tvoří trsy z vějířovitých šedých, šedomodrých, ale i hnědých či bělavých klobouků, širokých až 20 cm. Noha je krátká a silná a roste po straně.
Vůně hlívy je příjemně houbová a chuť je často přirovnávána k telecímu masu.
Složení
Hlíva ústřičná je bohatý zdroj vitaminů a minerálů. Její výživná hodnota je na úrovni zeleniny. Obsahuje cca 10% sušiny, ve které najdeme 25% bílkovin, přes 50% uhlovodanů, jen 1% tuku. Kromě toho obsahuje velké množství vitaminů C, B a B12, draslík, fosfor a také řadu rostlinných sterolů, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Pěstování
Vlastní kulturu zakoupíme ve specializovaných obchodech. Jako základ slouží obvykle špalky z topolů, jasanů apod. Není ale problém nahradit dřevo slámovými kukuřičnými bloky. Připravené špalky se naočkují do předem vyvrtaných otvorů a umístí se do teplého a vlhkého prostředí (cca 25°C). Hlíva do dřeva proroste za 2-3 měsíce, kdy můžeme dát špalky na stinné, závětrné místo v zahradě. První úrodu můžeme očekávat na podzim či na začátku zimy.
Použití v alternativní medicíně
Nejrozšířenější použití hlívy je při snižování hladiny cholesterolu, úpravě krevního tlaku, při artritidě, osteoporóze či při vleklých zánětech. Její užívání zvyšuje počet bílých krvinek. Hlíva také snižuje hladinu cukru v krvi, významně pomáhá při regeneraci vnitřních orgánů (játra, ledviny) a zlepšuje metabolismus. Dobré výsledky má hlíva i při léčbě kožních onemocnění, včetně alergických. Mimo to má také celkově posilující účinky při fysickém i duševním vyčerpání.
Sušení hlívy
Hlívu můžeme použít buď čerstvou jako součást řady pokrmů, ale pro léčebné účely se hodí spíše sušená. Suší se jen klobouk bez nohy, a to buď v elektrické sušičce nebo standardním způsobem.
Optimální denní dávka je 5-12 g sušené a nadrcené hlívy, kterou můžeme užít buď v želatinových kapslích nebo ji zamíchat do polévky či čaje.
------------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.