Žampion
Žampion /Agaricae)
V přírodě můžeme nejčastěji narazit na žampion polní (Agaricus campestris), jenž od července do září roste hlavně po deštích na pastvinách, polích či pohnojených loukách. Často roste v kruzích.
Jeho klobouky jsou až 12 cm široké, u mladých hub kulaté, bílé barvy s jemnými šupinkami.
Noha je až 8cm dlouhá, s bílým prstencem, a jde snadno vylomit z klobouku.
Žampiony příjemně voní a pro svou skvělou chuť jsou velice oblíbené v kuchyni.
Složení
Žampiony jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy. 100 g sušených žampionů obsahuje 12 g minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík), 30 g bílkovin, jen 2 g tuku a také vitaminy C, B1, B2 a D.
Pěstování
Existuje celá řada žampionových sad. Nejčastěji obsahují cca 10 kg lisovaného a podhoubím naočkovaného substrátu a krycí zeminu. Zabalený substrát na několika místech propíchneme a umístíme do teplé místnosti (20-25°C). Zde necháme podhoubí ještě 2 týdny řádně prorůst, dokud nezačne intenzivně houbově vonět a není vidět bělavé podhoubí. Následně na substrát nahrneme krycí zeminu, kterou je třeba pravidelně kropit, aby byla neustále vlhká. Jakmile podhoubí proroste i zeminou, přesuneme celou pěstírnu na místo s teplotou mezi 14-18°C.
Teplotní rozdíl vyvolá růst a první úrodu můžeme sklízet asi za 10 dní.
Použití v alternativní medicíně
Žampiony bývají považovány za nejsilnější přírodní antialergikum. Velmi účinné jsou při léčbě zvláště kožních alergických projevů, jako například ekzémů a kopřivky. Mimo to žampiony celkově posilují organismus, snižují hladinu cukru v krvi, posilují tvorbu mateřského mléka, užívají se ale i při krvácení dásní. Nejúčinněji působí žampiony při konzumaci v syrovém stavu, například v salátech. Nejvíce účinných látek obsahuje svrchní vrstva klobouků, žampiony tedy nikdy neloupeme.
Žampionová kúra
2 kg čerstvých žampionů očistíme, nakrájíme na středně silné plátky a běžnou cestou usušíme. Usušené houby rozmixujeme na jemný prášek, který pečlivě uzavřeme do sklenice. Žampiony výborně natahují vlhkost a snadno se tak mohou znehodnotit. Po dobu 1 měsíce bereme každý den 1 čajovou lžičku. Houby můžeme zamíchat například do jogurtu, polévky nebo čaje. Poté uděláme 10denní pauzu a následně po dobu 6 měsíců užíváme vždy 10 dní, následovaných 10denní pauzou.
-----------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.